Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Főoldal 9 blog 9 Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?
Főoldal 9 blog 9 Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Kötelező biztosítással minden forgalomba helyezett gépjárműnek rendelkeznie kell. Ezért nagyon fontos kérdés, hogy ha gépjárművet vásárolunk, helyezünk forgalomba, vagy csak egyszerűen kötelező biztosítás váltáson gondolkodunk, akkor mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

A kötelezőt a forgalomba helyezés előtt kell megkötni

A forgalomba helyezésnél a vásárlás már megtörtént korábban, azonban még az autó nem rendelkezett forgalmi rendszámmal, sem forgalmi engedéllyel. Ilyen lehet az az eset, amikor új autót, motort, vagy egy már használt, de valami miatt a forgalomból kivont járművet veszünk.

Mind a két esetben, a vásárlás pillanatában az autó nem alkalmas a közúti közlekedésre, de ahhoz, hogy azzá váljon szükséges megkötni a kötelező biztosítást. Az érvényes kgfb megléte tehát elengedhetetlen feltétele a forgalomba helyezésnek. Ezért már az ügyintézéshez, rendszám, és forgalmi engedély nélkül, előre meg lehet kötni a biztosítást. Ezt megteheti online kalkulátor felületén is, de személyesen tanácsadókon keresztül is.

A kötelezőt a vásárlás után kell megkötni

Ha forgalomba helyezett, vagyis használt gépjármű vásárlását fontolgatja, akkor jó, ha tudja, hogy ha az előző tulajdonos és ön között létrejött az adásvétel, aláírták az adásvételi szerződést, akkor önnek már aznap rendelkezni kell kötelezővel. Mivel a forgalomba helyezett járműveknek mindenképpen rendelkezniük kell biztosítással, ezért a tulajdonos nevére már az adásvétel keltének napján kötni kell egy kötelezőt.

Tévhit, hogy az előző tulajdonos biztosítása él, amíg az új tulajdonos biztosítást köt! Amint létrejött az adásvétel, a régi tulajdonos biztosítása érvényét veszíti, ha az új tulajdonos kárt okoz, akkor a régi tulajdonos biztosítása nem fog téríteni.

Mi történik, ha nem köti meg aznap a kötelezőt, amikor vásárolta az autót? Ahány nap telt el a vásárlás óta, annyi fedezetlenségi napi díjat fog felszámolni a biztosító. Ez a kötelező biztosítás éves díján felül fizetendő és kedvezményt, engedményt nem adhatnak belőle.

Mi történik akkor, ha hétvégén vásárolja a gépjárművet, amikor a biztosítókat nem tudja elérni? A nálunk is elérhető online kötelező biztosítás kalkulátor felületén éjjel-nappal, akár hétvégén is megkötheti az érvényes kgfb – t. Amikor az autó megvásárlásra került, még aznap meg tudja kötni a biztosítási szerződést és el tudja kerülni a fedezetlenségi díjak felszámítását is.

A kgfb-t az üzembentartói szerződés aláírás után, de a váltás előtt kell megkötni

Ez egy elég kacifántosnak tűnő eset, azonban szinte semmiben sem különbözik az adásvétel után kötött kötelező biztosítástól. Amennyiben üzembentartó cserét szeretnének a gépjárművön, akkor a tulajdonos ugyanaz marad, de bejegyeznek egy üzembentartót is a forgalmi engedélybe. Hogy mi a különbség a tulajdonos és az üzembentartó között, arról az Autó tulajdonos és üzembentartó, mi a különbség? című cikkünkben írunk részletesen.

Ahhoz, hogy az üzembentartó váltás megtörténhessen, először szükség van a tulajdonos és a leendő üzembentartó között kötött üzembentartói szerződésre. Amint ez megköttetett, akkor az üzembentartói szerződés birtokában a tulajdonos felmondhatja a biztosítását, az üzembentartó pedig köthet biztosítási szerződést. Fontos, hogy az előző mondatban leírtak nem igazak a casco biztosításra. A casco – t a tulajdonos nem mondhatja fel az üzembentartói szerződés birtokában!

Amikor készen van az üzembentartói kötelező biztosítás is, akkor megtörténhet a váltás, amelyet bármely kormányablakban elvégeznek, akár előzetes időpontfoglalással, akár anélkül.

Az évfordulóra felmondott kötelezőt az évfordulóig kell megkötni

A biztosító váltás menete egyszerű:

  • Évforduló előtt legkorábban 60, de legkésőbb 30 nappal fel tudja mondani a régi szerződését.
  • A felmondás előtt (vagy után) elkezdi keresgélni az ön számára megfelelő biztosítási ajánlatot.
  • Ha megtalálta, akkor megköti, az új biztosító kockázatviselése halasztott hatállyal, a régi biztosítás megszűnésével, évfordulókor elindul.

Amennyiben a kötelező felmondás már megtörtént, tehát nem csúszott bele a 30 napos felmondási időbe, akkor még van ideje megkeresni a legkedvezőbb kgfb – t. Ezzel nem kell sietnie, mert évfordulóig még a régi biztosítása él. Már szerencsére nem kell minden biztosító képviseletét felkeresnie egyenként, hogy a legjobb biztosítási ajánlatot megtalálja, mert segít az interneten sok helyen és nálunk is megtalálható online biztosítás kalkulátor, ami az összes biztosító ajánlatát kiszámolja önnek.

Ezek között sem muszáj azonnal döntenie, mert az évforduló előtt semmiképpen sem indul el az új biztosítás. Fontos azonban, hogy figyelje a határidőket, mert ha elfeledkezik az új biztosítás megkötéséről, akkor abból komoly problémák adódhatnak.

A kisebb probléma, hogy az elmulasztott napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnie. A nagyobb probléma, hogy ha nem kötötte meg évfordulóig a biztosítását és abban az időszakban, amíg nincs biztosítása, kárt okoz, akkor azt saját kontójára kell majd megtérítenie a károsult részére.

Mi a helyzet a forgalomból ideiglenesen kivont járművel?

Normál esetben az ideiglenes kivonás előtt kötelező biztosítással rendelkezik a jármű, amikor megtörtént az kivonás, akkor törölt állapotba kerül a biztosítás. A valóság az, hogy a biztosító törölt állapotba helyezi, de igazából csak szünetel mindaddig, amíg vissza nem helyezik forgalomba az autót. Erre az időszakra nem kell biztosítási díjat fizetni, hiszen az autó nincs forgalomban, a biztosítás pedig inaktív.

A kivont autót 6 hónapot követően automatikusan visszahelyezik forgalomba, erről pedig értesül a biztosító is és automatikusan visszaállítja a kötelező biztosítási szerződést élő, aktív állapotba. Emellett azért érdemes felkeresni a biztosítóját és megérdeklődni a fizetési feltételeket a tartam további részére.

Figyeljen arra, hogy a forgalomból történő ideiglenes kivonás dátumáig díjjal rendezett biztosítással rendelkezzen! Ha a kivonás előtt már díjhiányos a szerződés, akkor hiába lesz kivonva a jármű a forgalomból, a kötelező biztosítást díjnemfizetéssel letörlik.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást, ha díjnemfizetéssel szűnt meg a biztosítás?

Minél hamarabb szükséges új biztosítást kötni, amennyiben az díjnemfizetéssel szűnt meg, ugyanis az így megszűnt kötelező biztosítási szerződéseknél a fedezetlen időszakra fedezetlenségi napi díjat kell befizetni. Ez napi díj 2021-ben 560-1210 Ft/nap az autó teljesítményétől függően, így tehát egy igen borsos végösszeget tud eredményezni, ha sokat vár a biztosítás újra kötésével.

Az elmaradt díj és a törlés időpontja között a biztosító vár a díj beérkezésére, és ha kár keletkezik, akkor meg fogja téríteni a károsult járműben keletkezett sérülést, ezt az időszakot nevezzük türelmi időnek. Amikor az 59 nap türelmi idő lejár, akkor 60. napon az esedékességre visszamenőlegesen törlik a biztosítást. Mit jelent ez? Például önnek az elmaradt díj esedékessége január 1., akkor a biztosító innen számítva a 60. napon letörli a kgfb-t január 1-re visszamenőleg, ami azt eredményezi, hogy önnek január 1-je óta nincs biztosítás a gépjárművén.

Tételezzük fel, hogy van egy 60kw teljesítményű járműve, amelyen január 1. volt a biztosítási díj esedékessége, amelyet elfelejtett befizetni és díjnemfizetéssel letörölték a szerződését. Tegyük fel, hogy a 2009. évi LXII. törvény (kgfb törvény) szabályozásának eleget tett a biztosító és 15 napon belül a törlésről értesítőt küldött önnek, így a törléstől számított 15 napon belül, például 10 nappal később ön újraköti a biztosítását, mivel fog szembesülni?

Be kell fizetnie a kötelező biztosítás éves díját + 70 napra a fedezetlenségi díjat, amely az ön 60kw teljesítményű autójánál 70 nap x 720 Ft = 50.400 Ft.

Tehát arra a kérdésre, hogy „Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást, ha díjnemfizetéssel szűnt meg a biztosítás?” az a legegyszerűbb és leggyorsabb válasz, hogy azonnal, hiszen minden elmulasztott nappal egyre több lesz a fizetendője!

Közös megegyezéssel szűnt meg a kötelezője? Nincs túl sok ideje újat kötni!

A biztosítások felmondására a törvény lehetőséget ad egy különleges felmondással, ez a közös megegyezés. Ha közös megegyezés indokkal lett felmondva a biztosítás, akkor a felmondó nyilatkozaton megjelölt időponttal meg fog szűnni a biztosítási szerződés. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a kötelező biztosítás folyamatos kell, hogy legyen a forgalomba helyezett járművön. Amennyiben ön közös megegyezéses felmondást indított, akkor nincs túl sok ideje az új biztosítás megkötésére, mert ha megszűnt a régi kötelező biztosítás, de még nem kötött újat, akkor ahogy a fentebb említett díjnemfizetéses megszűnésnél, itt is fedezetlenségi napi díjat kell kötni.

Ha közös megegyezéssel mondja fel a kötelezőjét, akkor a régi biztosítás megszűnésének dátumától kell rendelkeznie új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintésés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!

Ön KATA-s vállalkozó? Ilyen nyugdíjra számíthat és ez lehet rá a megoldás!

A nyugdíj az időskor fő megélhetési forrása, azonban bizonyos esetekben ez nagyon kevés lesz. A KATA pont ilyen eset és ezért összefoglaltuk, hogy mit tud tenni annak érdekében, hogy a nyugdíjba vonulását követően ne érjék meglepetések.

Életbiztosítás nyugdíjasoknak: ezért éri meg megkötni

Az ember szeret biztonságban, nyugalomban élni, de ugyanezt kívánja a szeretteinek. Habár az ember utolsó földön töltött pillanatival elég nagy költséget ró a családjára, mégis van arra lehetőség, hogy ezt a terhet az elhunyt levegye a gyermekei, unokái, szerettei válláról.

Így segít az utasbiztosítás: Búvárbaleset Horvátországban

„Az ördög nem alszik” – tartja a mondás. Nem is véletlenül, hisz a gyakorlott búvárral is előfordulhatnak balesetek, betegségek. Jelen esetben egy agyi ér okozta a gondot, még szerencse, hogy az utasbiztosítás segített.

Nyugdíjbiztosítás vélemények: szabad-e hinni a netes véleményeknek?

Ma már mindenről lehet véleményeket olvasni. Független platformokon fejezhetik ki a felhasználók, vásárlók a gondolataikat. De vajon minden esetben jó ötlet ez?

Orvosi felelősségbiztosítás: kérdések és válaszok

A felelősségbiztosítás némely szakma végzéséhez törvényileg kötelező, ilyen szakma az orvos, házi orvos, valamint házi gyermekorvos. Mai cikkünkben összeszedtünk néhány lényeges pontot az orvosi felelősségbiztosítással kapcsolatban, amelyek a már praktizáló és a leendő orvosoknak nyújtanak segítséget a biztosításuk könnyebb áttekintésében, megértésében.

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

késve fizetés, türelmi idő

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

nyugdíj

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

kötelező felmondás emailen

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintésés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!