Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

Főoldal 9 blog 9 Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

2021. 10. 13.

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Ha a tulajdonos és az üzembentartó nem egyezik meg…

A tulajdonos és az üzembentartó nem mindig egyezik meg. Ha ön a gépjármű tulajdonosa és nincs jogosítványa, de üzembentartó lesz bejegyezve, akkor természetesen önnek a leendő üzembentartóval kötött üzembentartói szerződés aláírásán kívül nincs más dolga. Ekkor az üzembentartó feladata az autó biztosítás megkötése, így tehát nem baj az, ha a tulajdonosnak nincs jogosítványa, mert az üzembentartó jogosult a biztosítási szerződés megkötésére.

És itt jön egy csavar: Mi van akkor, ha sem a tulajdonosnak, sem az üzembentartónak nincs jogosítványa? A biztosító kivel áll szóba, ha biztosítási szerződést szeretnének kötni? Igazából semmi különleges sem történik, és még csak nem is bonyolult az ügyintézés, hiszen az, hogy valaki tulajdonos vagy üzembentartó, még nem jelenti azt, hogy valóban használni is fogja a járművet. Ezt a biztosító is tudja, illetve törvény szerint kell eljárnia, amely szerint kötelező biztosítási ügyekben mindig az üzembentartó jogosult eljárni. Az üzembentartó az autó biztosítást jogosítvány nélkül is megkötheti, azonban azt mindenképpen figyelembe kell vennie, hogy valószínűleg a biztosító egy magasabb árat fog megállapítani, mintha rendelkezne jogosítvánnyal.

Autó biztosítás jogosítvány nélkül, ha a tulajdonos és üzembentartó ugyanaz a személy…

Nem sokban különbözik ez a kgfb kötési eset a fentebb említettnél. Ha a tulajdonos egyben az üzembentartó is, akkor az ő felelőssége, hogy a kötelező biztosítás meg legyen kötve és mindaddig érvényben legyen, amíg a jármű a tulajdonában van és forgalomba van helyezve.

Ebben az esetben is lehetséges az, hogy a tulajdonos gyakorlatilag egyáltalán nem használja a járművét, mert nincs hozzá megfelelő képesítése, nincs jogosítványa. Ekkor a valós felhasználó nem kötheti meg a kötelező biztosítási szerződést, hanem csak az a személy, akinek a neve Kár Nyilvántartó Adatbázisban (KÁNYA) az adott gépjármű mellett szerepel, vagyis a tulajdonos.

Mi a helyzet a Bonus-Malus fokozatokkal?

Ez már egy kényesebb kérdés, hogy mi történik akkor, ha sem a tulajdonos, sem az üzembentartó nem rendelkezik jogosítvánnyal és úgy köt kgfb – t, hogy közben egyáltalán nem is használja a gépjárművet.

A bonus malus besorolás mindig annak a személynek emelkedik, illetve károkozás esetén csökken, akinek a nevére szól a kötelező biztosítás. A biztosító minden évfordulóval elvégzi a besorolást és addig nincs semmi gond, amíg a bonus fokozatok emelkednek, de előfordulhat, hogy a valós gépjármű használó kárt okoz ezzel rontva a besorolást és díjat.

Természetesen ebben az esetben is az autó biztosítást jogosítvány nélkül megkötő tulajdonos, illetve üzembetartó az, akinek a bonus besorolása változik, a biztosító az ő besorolását végzi el, hiába nem ő okozta a kárt. Ezért érdemesebb olyan személynek üzembentartóként bejegyeztetnie magát és kötelező biztosítási szerződést kötni, akinek van jogosítványa és ténylegesen használni fogja a gépjárművet.

Casco biztosítást is köthet jogosítvány nélkül

Amennyiben nem különbözik a tulajdonos és az üzembentartó, akkor a tulajdonos jogosult aláírni a casco biztosítási szerződést, ugyanúgy, mint egy kgfb esetében. A biztosító ilyenkor ezzel a személlyel áll kapcsolatban, az ő adataira számolva ad a díjat. Ez akkor is így van, ha ez a személy jogosítvány nélkül akar autó biztosítást, jelen esetben casco biztosítási szerződést kötni.

Amennyiben különbözik a tulajdonos és az üzembentartó, akkor biztosítási szerződést – amennyiben casco biztosításról van szó – a tulajdonos is köthet, de megkötheti az üzembentartó is, akkor is, ha egyikük sem rendelkezik jogosítvánnyal. Ez az eset abban különbözik a kötelező biztosítás megkötésétől, hogy a két személy különbözik, akkor csak az üzembentartó köthet kötelező biztosítást, azonban casco – t bármelyikük jogosult kötni.

Ha a tulajdonos kötött casco – t, akkor a gépjármű üzembentartói szerződés megszüntetésével nem tudják felmondani ezt a biztosítást. Habár a kötelező biztosítás felmondható ezzel a megszüntető dokumentummal, a biztosító nem törli le a casco biztosítás.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink