Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

Főoldal 9 blog 9 Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Ha a tulajdonos és az üzembentartó nem egyezik meg…

A tulajdonos és az üzembentartó nem mindig egyezik meg. Ha ön a gépjármű tulajdonosa és nincs jogosítványa, de üzembentartó lesz bejegyezve, akkor természetesen önnek a leendő üzembentartóval kötött üzembentartói szerződés aláírásán kívül nincs más dolga. Ekkor az üzembentartó feladata az autó biztosítás megkötése, így tehát nem baj az, ha a tulajdonosnak nincs jogosítványa, mert az üzembentartó jogosult a biztosítási szerződés megkötésére.

És itt jön egy csavar: Mi van akkor, ha sem a tulajdonosnak, sem az üzembentartónak nincs jogosítványa? A biztosító kivel áll szóba, ha biztosítási szerződést szeretnének kötni? Igazából semmi különleges sem történik, és még csak nem is bonyolult az ügyintézés, hiszen az, hogy valaki tulajdonos vagy üzembentartó, még nem jelenti azt, hogy valóban használni is fogja a járművet. Ezt a biztosító is tudja, illetve törvény szerint kell eljárnia, amely szerint kötelező biztosítási ügyekben mindig az üzembentartó jogosult eljárni. Az üzembentartó az autó biztosítást jogosítvány nélkül is megkötheti, azonban azt mindenképpen figyelembe kell vennie, hogy valószínűleg a biztosító egy magasabb árat fog megállapítani, mintha rendelkezne jogosítvánnyal.

Autó biztosítás jogosítvány nélkül, ha a tulajdonos és üzembentartó ugyanaz a személy…

Nem sokban különbözik ez a kgfb kötési eset a fentebb említettnél. Ha a tulajdonos egyben az üzembentartó is, akkor az ő felelőssége, hogy a kötelező biztosítás meg legyen kötve és mindaddig érvényben legyen, amíg a jármű a tulajdonában van és forgalomba van helyezve.

Ebben az esetben is lehetséges az, hogy a tulajdonos gyakorlatilag egyáltalán nem használja a járművét, mert nincs hozzá megfelelő képesítése, nincs jogosítványa. Ekkor a valós felhasználó nem kötheti meg a kötelező biztosítási szerződést, hanem csak az a személy, akinek a neve Kár Nyilvántartó Adatbázisban (KÁNYA) az adott gépjármű mellett szerepel, vagyis a tulajdonos.

Mi a helyzet a Bonus-Malus fokozatokkal?

Ez már egy kényesebb kérdés, hogy mi történik akkor, ha sem a tulajdonos, sem az üzembentartó nem rendelkezik jogosítvánnyal és úgy köt kgfb – t, hogy közben egyáltalán nem is használja a gépjárművet.

A bonus malus besorolás mindig annak a személynek emelkedik, illetve károkozás esetén csökken, akinek a nevére szól a kötelező biztosítás. A biztosító minden évfordulóval elvégzi a besorolást és addig nincs semmi gond, amíg a bonus fokozatok emelkednek, de előfordulhat, hogy a valós gépjármű használó kárt okoz ezzel rontva a besorolást és díjat.

Természetesen ebben az esetben is az autó biztosítást jogosítvány nélkül megkötő tulajdonos, illetve üzembetartó az, akinek a bonus besorolása változik, a biztosító az ő besorolását végzi el, hiába nem ő okozta a kárt. Ezért érdemesebb olyan személynek üzembentartóként bejegyeztetnie magát és kötelező biztosítási szerződést kötni, akinek van jogosítványa és ténylegesen használni fogja a gépjárművet.

Casco biztosítást is köthet jogosítvány nélkül

Amennyiben nem különbözik a tulajdonos és az üzembentartó, akkor a tulajdonos jogosult aláírni a casco biztosítási szerződést, ugyanúgy, mint egy kgfb esetében. A biztosító ilyenkor ezzel a személlyel áll kapcsolatban, az ő adataira számolva ad a díjat. Ez akkor is így van, ha ez a személy jogosítvány nélkül akar autó biztosítást, jelen esetben casco biztosítási szerződést kötni.

Amennyiben különbözik a tulajdonos és az üzembentartó, akkor biztosítási szerződést – amennyiben casco biztosításról van szó – a tulajdonos is köthet, de megkötheti az üzembentartó is, akkor is, ha egyikük sem rendelkezik jogosítvánnyal. Ez az eset abban különbözik a kötelező biztosítás megkötésétől, hogy a két személy különbözik, akkor csak az üzembentartó köthet kötelező biztosítást, azonban casco – t bármelyikük jogosult kötni.

Ha a tulajdonos kötött casco – t, akkor a gépjármű üzembentartói szerződés megszüntetésével nem tudják felmondani ezt a biztosítást. Habár a kötelező biztosítás felmondható ezzel a megszüntető dokumentummal, a biztosító nem törli le a casco biztosítás.

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

Nyugdíj megtakarítás tudnivalók kezdő takarékoskodóknak 1. rész: A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjaskor megélhetésének összespórolása egy nagyon komoly kérdés! Hiszen amíg aktív éveiben a fizetéséből egy bizonyos életszínvonalon élhet, addig ezt az életszínvonalat a nyugdíjas évekre előre kell megteremteni. Erre már több lehetősége is van. Mai cikkünkben utat mutatunk a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban a kezdő takarékoskodóknak.

Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Amilyen hirtelen jött tavasszal a karantén, úgy lettek egyre gyakoribbak a ház körüli balesetek. Milyen balesetek voltak a leggyakoribbak? Néhány biztosító elmondta, hogy mi a tapasztalatuk.

Milyen biztosítást kössön, ha sportolni megy külföldre?

A külföldi utazáshoz nagy fontos és szükséges az egészségbiztosítás megléte, ha sportolás miatt utazik vagy csak tervezi, hogy bármilyen sportot fog űzni, akkor még lényegesebb, hogy legyen. Mai cikkünkben összeszedünk néhány lehetőséget, hogy milyen biztosítás jó, mi az, ami részlegesen felel meg és mi az, ami egyáltalán nem a külföldi sportoláshoz.

Ezért nem jó megoldás az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ha külföldön kell orvoshoz menni

Önmagában nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ha külföldön kell orvoshoz menni. Összeszedtünk néhány tényt, amely megmutatja, hogy az EEK egyszerűen nem ad elegendő fedezetet a teljes anyagi biztonsághoz.

Bonus-malus fokozatok: így lesz egyre kedvezőbb a kötelező biztosítása

A bonus-malus rendszer ugyanúgy az autósok mindennapjait képezi, mint maga a kötelező biztosítás. Ennek ellenére a kevés autós van tisztában azzal, hogy hogyan működik a bónusz gyűjtése, elvesztése, átvezetése. Ha nem szeretne meglepetéseket a kötelezőjével kapcsolatban, olvassa el cikkünket!

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

5 ok, hogy miért ne kössön olcsó biztosítást

Nem minden arany, ami fénylik. Ez olyan esetekben igaz a biztosításokra is, ha olcsó biztosításokról beszélünk. De hogyan lehet, hogy az egyik biztosító annyival olcsóbb, mint a másik? Mutatunk 5 okot, amiért óvakodjon a már-már gyanúsan olcsó biztosításoktól!

Milyen károkra fizet a kötelező biztosítás?

Kötelező megkötni és érvényben tartani, minden autósnak van, de mégis kevesen tudják, hogy milyen szabályok szerint, milyen esetekben fizet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk.

Hackelje meg a biztosító kárrendezését a nagyobb kárkifizetésért!

Ma már szinte mindennel kapcsolatban találni interneten egy lifehack-et. Miért ne használnánk a kreativitásunkat arra, hogy a biztosító kártérítése is jobb legyen. Egy egyszerű lifehack trükköt mutatunk be, amivel magasabb kárkifizetést is el lehet érni.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Ha nem tudjuk, hogy milyen határidők vonatkoznak ránk, akkor nem is tudjuk azokat betartani. Pedig a kötelező biztosítás megkötésénél nagyon fontosak a határidők. Cikkünkben összeszedtük azokat az eseteket, amikor már rendelkezni kell kgfb-vel.

kötelező felmondás emailen

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintésés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!

Kötelező biztosítás váltás határideje

Kötelező biztosítás váltás határideje, meddig lehetséges?

Gyakran feltesszük a kérdést magunknak, vajon mi az, amin egy kis pénzt bent tudnánk tartani a családi kasszában? Az egyik ilyen a kötelező biztosítás váltás. Ha odafigyelünk a határidőkre, akkor könnyedén spórolhatunk pár ezer forintot.

auto tulajdonos üzembentartó

Autó tulajdonos és üzembentartó, mi a különbség?

Ha hosszú távra átadja a járművét, akkor érdemes üzembentartót cserélni. Ilyen esetekben felmerül a kérdés, hogy kinek, milyen felelőssége lesz és milyen költségek terhelik. Még egy fontos kérdés is előjön: ki köti a biztosítást?

bonus-malus fokozatok

Bonus-malus fokozatok: így lesz egyre kedvezőbb a kötelező biztosítása

A bonus-malus rendszer ugyanúgy az autósok mindennapjait képezi, mint maga a kötelező biztosítás. Ennek ellenére a kevés autós van tisztában azzal, hogy hogyan működik a bónusz gyűjtése, elvesztése, átvezetése. Ha nem szeretne meglepetéseket a kötelezőjével kapcsolatban, olvassa el cikkünket!