Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

Főoldal 9 blog 9 Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

2021. 07. 27.

A kötelező biztosítás, mivel mindenképpen rendelkeznie kell vele a tulajdonosnak/üzembentartónak, ezért odafigyelést igényel. Néha azonban mégis porszem jut a fogaskerekek közé és elfelejtődik az a fránya csekk vagy átutalás. Nincs ok az ijedtségre, mert a kötelező biztosítás késve fizetése nem tragédia. A türelmi idő miatt nem szűnik meg azonnal a biztosítás, ha csak pár napot vagy hetet csúszik a befizetéssel.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, ahogy a neve is sugallja, kötelező. Kötelező minden forgalomban részt vevő járműre megkötni és mindaddig fenntartani, amíg a gépjármű üzemben van tartva. De mi történik, akkor, ha valamilyen okból, például késve fizetés, vagy hivatalos nevén díjnemfizetés miatt megszűnik? Ebbe jobb nem belegondolni, de talán egy kicsit mégis érdemes róla beszélnünk:

Ha olyankor okoz kárt az autójával, amikor már megszűnt a biztosítás, akkor a károsultnak járó kártérítést a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által fenntartott kártalanítási alapból fizetik ön (illetve a kötelezője) helyett. Ez eddig jól hangzik, csak a fekete leves akkor jön, amikor a MABISZ regresszálja, magyarul behajtja öntől az általa kifizetett baleseti kártérítést. Ha nincs kötelezője mindenképpen az ön pénztárcájából veszik ki a pénzt, ez pedig százezres tételtől a több tízmillióig is terjedhet, attól függően, hogy mekkora baleseti kárt okozott a járművével.

Ha nem okoz kárt, úgy, hogy nincs érvényes kötelező biztosítás a járművén, akkor három lehetőség fordulhat elő:

  • Rendőri közúti ellenőrzéskor derül ki, hogy elfelejtette fizetni a biztosítást, akkor a rendőr lezáratja az autót és leveszi a rendszámot a járműről.
  • Másik eset, hogy az illetékes államigazgatási szerv értesítőt küld, hogy nincs érvényes biztosítása, ha nem mutatja be bizonyos határidőn belül az érvényes biztosítást, akkor kezdeményezik a gépjármű forgalomból történő kivonását.
  • Ön idejében észreveszi, hogy megszűnt a biztosítás, vagy a biztosító értesítőjéből, vagy máshogy.

Mind a három esetben az a kellemetlen velejáró, hogy fedezetlenségi napi díjat kell fizetni a kötelező újra kötésekor a kötelező éves díján felül. Ez a fedezetlenségi napi díj 2021-ben egy személyautó esetén 560 Ft -1210 Ft nap díj közötti összeg az utolsó esedékességtől számítva az újrakötésig! A biztosító pedig köteles ezt egy összegben, kedvezmények adása nélkül átvenni öntől, majd továbbítani a MABISZ részére.

Most, hogy alaposan megijesztettük, kicsit meg is nyugtatjuk, mert a kötelező biztosítás türelmi idő elég hosszú azért, hogy legyen ideje érdemben reagálni a biztosító figyelem felhívására és a biztosítást érintő ügyeket is legyen ideje elintézni, utánajárni a problémának.

Kötelező biztosítás késve fizetése

A kgfb és minden más biztosítás esetén is, lehet az casco, lakásbiztosítás, vagy egészségbiztosítás, a befizetés esedékessége az adott időszak első napja, magyarul előre kell fizetnie a szolgáltatásért és nem utólag. Ez magában hordozza a késve fizetés lehetőségét is, de ahogy már említettük, nem kell kétségbe esnie, ha megcsúszik a biztosítás befizetésével.

Ezt azért merjük így kijelenteni, mert létezik egy beépített mentőöv az úgynevezett türelmi idő is. A türelmi idő lehetővé teszi a szerződő fél részére, hogy kötelező biztosítás kismértékű késve fizetése esetén ne kelljen számolnia a megszűnéssel, és a fedezetlenségi napi díj képében a büntetéssel is. Mit jelent a kismértékű? 1 és 59 nap közötti időt, amely alatt a biztosítóhoz be kell érkeznie az szerződésben meghatározott időszakra vonatkozó díj.

A kötelező biztosítás késve fizetése, tehát nem okoz nagy gondot a türelmi időnek hála. Mi történik, ha a kötelező biztosítás türelmi idő lejár és ön elfelejtette fizetni a biztosítási díjat?

Kötelező biztosítás türelmi idő

A biztosító törvényi kötelessége, hogy időben értesítse a szerződőt a biztosítási szerződés következő időszakára érvényes díjról vagy díjrészletről. Ennek az értesítésnek az esedékesség előtt meg kell történnie. A szerződő kötelessége pedig, hogy az esedékesség 1. napjáig, de legkésőbb az esedékesség 59. napjáig beérkezzen ez a biztosító által megállapított díj. Ezt nevezzük türelmi időnek.

Ha ez időszak alatt nem érkezik be a biztosító számlájára a biztosítási díj, illetve nem lesz rákönyvelve a biztosítási szerződésre a díj, akkor a 60. napon a biztosító kötelezően letörli a kgfb – t.

Mi történik, ha a türelmi idő leteltével sem érkezett be a megfelelő összeg a kötelező biztosítási szerződése?
A díjnemfizetés miatti törlésnél a kgfb – t letörlik az esedékesség első napjára visszamenőleg, amikor újraköti a biztosítást, akkor erre a türelmi időszakra és a türelmi időszak lejártától számítva a biztosítás újrakötéséig fedezetlenségi napi díjat kell fizetnie, amely így akár a biztosítás éves díját is meghaladó összegre rúghat.

Például az ön kgfb biztosításának esedékessége január 1-je; Ha ön elfelejti befizetni a díjat, akkor 60 nappal később március 1-én (szökőévben március 2-án) letörlik a biztosítást január 1. hatállyal. Ebben az esetben a díjnemfizetés hatálya tehát január 1-je, így pedig a fedezetlenségi díjat január 1-től, a türelmi idő első napjától kell fizetnie a biztosítási szerződés újrakötésének napjáig.

Ha megszűnt díjnemfizetés miatt a biztosítási fedezete, akkor kösse újra nálunk biztosítását kgfb online kalkulátor felületünkön idekattintva >>>

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink