Kötelező biztosítás váltás határideje, meddig lehetséges?

Főoldal 9 blog 9 Kötelező biztosítás váltás határideje, meddig lehetséges?

A pénzügyek, és azon belül a biztosítások területén elég sok speciális szabály létezik. Az egyik ilyen, ami mindenkit érint, a kötelező biztosítás váltás határideje. Sokan teszik fel a kérdést, meddig lehetséges átvinni egyik biztosítótól a másikhoz a kötelezőmet? Mai cikkünkben ezt foglaljuk össze.

Akinek autója van, az tudja, hogy nem elég megvásárolni és elindulni a járművel, hanem egész sor ügyintézés is várja a leendő tulajdonost. Ilyen a kötelező biztosítás kötés is, amely mellékesen ma már egyre könnyebb és gyorsabb is, hála az online összehasonlító kalkulátor felületeknek. De mi van akkor, ha jobb biztosítási szerződést szeretne kötni, mikor mondhatja fel és mikor köthet újat, egyáltalán mitől lesz kedvezőbb egy biztosítás?

Egy egész külön cikket szenteltünk annak a témának, hogy mitől függ a kötelező biztosítás díja, amelynek alapvetése, hogy a kötelezők alapdíja a végleges fizetendők alfája és omegája. Ezeket az alapdíjakat rendszeresen változtatják a biztosítók, hol magasabbra, hol alacsonyabbra, ezért érdemes időnként átszámolni akár egy online kalkulátor segítségével is, hogy melyik biztosító kötelezőjét kapjuk a legjobb áron.

DE! És ez a nagyon fontos, nem mindegy, hogy mikor szánja rá magát a kötelező váltás ügyintézésére! Ha túl korán indul neki, akkor még díjat sem tud adni a biztosító, sem az online kalkulátor, sem az üzletkötő. Ha túl későn, akkor pedig nincs más választása, mint még egy évet várni és fizetni a régi, ámde kevésbé kedvező biztosítási díjat.

A kötelező biztosítás váltás határideje és szabályai

A kgfb törvényileg szűkre szabályozott, így hát viszonylag szűk mind a biztosítók, mind a biztosítást kötő ügyfelek lehetőségei is az ügyintézésre. Érdemes ezért tisztában lenni a biztosító váltás szabályaival, hogy mindig a legkedvezőbb biztosítási szerződést találhassa meg magának.

A kötelező biztosítás első és legfontosabb feltétele, hogy a kötelező biztosítás váltás határideje az évforduló. Ezt jobban kifejtve, az évforduló előtt legfeljebb 60 nappal, de legalább 30 nappal mondhatja fel a régi biztosítását. 60 napon túl a biztosítók nem fogadhatják be, de 30 napon belül sem, például a január 1.-jei év végi évfordulós kötelezőknél október 1.-je és november 30.-a között mondhatja fel a biztosítást.

A kérdésre, hogy „a kötelező biztosítás váltás meddig lehetséges?” röviden és tömören úgy lehet válaszolni, hogy évfordulóval, de legalább 30 nappal előtte lehet felmondani.

Az új kötelező kötés viszont – akár online kalkulátor által intézi, akár személyesen üzletkötőnél – az év végéig is elhúzható, így több ideje is marad a tájékozódásra.

Második fontos feltétel, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felmondását követően (a fenti január 1-jei évfordulósból példából kiindulva) még december 31-én is él a biztosítás és csak január 1-gyel szűnik meg, de azzal pedig el kell indulnia az új biztosításnak. Ez két okból is fontos: az egyik, hogy január 1-ig önnek fizetnie kell a régi biztosításnak a díját; A másik, hogy ha rossz dátummal köti meg az újat, akkor:

1. lehetőség: Ön olyan dátummal kötötte az újat, hogy a régi még nem szűnt meg, pl.: január 1 évforduló esetén december 31-es indulással köt biztosítást. Ebben az esetben párhuzamos biztosítás miatt az új biztosító elutasítja a kgfb befogadását. A régi időközben letörlődik, tehát egyik biztosítása sem fog élni, így két szék között találja magát. Mire rájön a csavarra, addigra annyi idő telik el az évfordulótól, hogy még a kötelező díján felül fedezetlenségi díjat is kell majd fizetnie.

2. lehetőség: Későbbi dátummal köti meg a biztosítást. Tehát például január 1.-je az évforduló, de ön csak január 2.-i dátummal indítja az újat, akkor is fennáll, amit fentebb említettünk, hogy fedezetlenségi díj befizetéséről fog értesítőt küldeni a biztosító.

A kötelező biztosítás váltás harmadik fontos feltétele, hogy a biztosítási díj befizetésének határideje a biztosítási időszak kezdetének első napja. Mit is jelent ez? Vannak szolgáltatások, amelyekért előre és vannak, amelyekért utólag kell fizetni. A biztosítások, köztük a kötelező biztosítás is olyan szolgáltatás, amiért előre kell fizetni.

Ha maradunk a január 1-jei év végi évfordulós váltásnál, akkor szabály szerint azon a napon a biztosító fedezetet nyújt önnek a károkozásokra és a díjnak be kellett már érkezni a biztosítási szerződésre. Amennyiben ez nem történt meg, akkor a biztosító köteles türelmi időt adni a szerződőnek, hogy a díj beérkezzen.

Ha nem érkezik be a türelmi idő alatt a biztosításra kiszabott biztosítási díj, akkor a biztosító 59 nap türelmi időt követően a 60. napon letörli díjnemfizetés indokkal a biztosítási szerződést a kötés napjára visszamenőlegesen. Ebben az esetben önnek új biztosítást kell kötnie és a kötelező díja mellett tetemes fedezetlenségi díj is felszámításra kerül.

A kötelező biztosítás felmondás, újrakötés és befizetés határideje összegezve

Összefoglalva, ha biztosító váltáson gondolkozik, akkor érdemes kiemelten figyelni a kötelező biztosítás váltás határidejére, és a befizetések határidejére egyaránt.

  • Felmondás határideje év végi váltásnál: november 30.
  • Felmondás határideje évközi váltásnál: ebben az esetben az évforduló napját megelőző 30. nap
  • Új biztosító kiválasztása, új biztosítás kötés, év végi és évközi esetén egyaránt, legkésőbb az évforduló előtti nap
  • Új kgfb díjának befizetése a biztosítás megkötésekor, de legkésőbb az új biztosítás indulásának napjáig. Amennyiben ezt elmulasztotta, akkor 59 nap türelmi idő alatt tudja befizetni.
Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink