Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Főoldal 9 blog 9 Kötelező felmondás emailen lehetséges?

2021. 07. 26.

A kgfb váltás egyik lépése a kötelező felmondás, de elfoglalt emberekként nem biztos, hogy személyesen szeretnénk megjelenni a biztosító egyik irodájában, a postázás pedig már elavultnak és lassúnak hat az online, digitalizált világban. Akkor hát milyen megoldást válasszunk, ha felmondanánk a biztosításunkat?

A biztosítási törvény szerint a biztosítást minden esetben írásban kell felmondani az évforduló előtt, legyen az kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy casco, esetleg lakásbiztosítás, de ez a szabály vonatkozik minden más biztosításra is. Akkor hát az email megfelel az írásbeliségnek vagy sem? Ha dobok egy emailt a biztosító email címére, akkor már fel is van mondva a biztosításom?

A biztosítás felmondás sajnos nem ennyire egyszerű, de azért mégsem bonyolult. Ha megfogadja az alábbi tanácsainkat, akkor gyerekjáték lesz az online kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződés felmondás.

Ha már nagyon közel jár a biztosítási évfordulóhoz, akkor legyen óvatos, mert nem az számít, hogy az írásbeli felmondást mikor adta postára, hanem hogy mikor érkezik be a biztosítóhoz. Ezért mindenképpen érdemes olyan megoldást választania, amivel gyorsan (szinte azonnal) megkapja a biztosító a nyilatkozatot.

Milyen lehetőségek vannak a gyors kötelező felmondásra?

A kötelező felmondása sarkalatos pontja a kötelező biztosítás váltásnak, hiszen, ha az előző biztosítás nem lett felmondva, akkor érvénytelen lesz az új biztosítás is, amit kötött. Természetesen a felmondásra többféle lehetőségünk is van, azonban van olyan, ami lassabb, mint a többi és ha már közel járunk az évfordulóhoz, akkor nem ajánlatos ezt használni. Ilyen például a postai levélként történő beküldés, de miért használnák lassú és fizetős megoldást, amikor van gyors és ingyenes is?

A gyors biztosítás felmondásra lehetőséget nyújt, amennyiben személyesen visszük el a biztosító egyik ügyfélszolgálatára, vagy képviseletére a felmondásunkat tartalmazó dokumentumot. Ezekben az irodákban általában rögtön iktatják is a felmondást, így pedig biztos lehet abban, hogy a kötelező felmondás sínen van, az a biztosítóhoz már megérkezett.

Gyors megoldást kínál az emailes felmondás, amelyet a digitális világban egyre több helyen fogadnak el írásbeliségként, illetve az emailen küldött szerződéseket is érvényesen létrejött megállapodásként.
Akkor hát egy kgfb felmondás is lehet annyi, hogy küldünk egy emailt? Sajnos csak bizonyos esetekben, (illetve csak részben, érdekmúlás esetén elég elküldeni az igazoló okiratot), de az emailben történő felmondó nyilatkozat küldés működik mindenki számára és elfogadott. Az emailen keresztül történő felmondás háromféleképpen is történhet:

1. lehetőség, amennyiben van nyomtatója: Ehhez szüksége lesz egy felmondó nyilatkozatra, amelyet kinyomtat, majd értelemszerűen kitölt, aláír, majd beszkennel (vagy okostelefonnal befotóz) és elküld a biztosító email címére. Ez szinte megegyezik azzal a lehetőséggel, mint ha személyesen vitte volna el a biztosító ügyfélszolgálatára, vagy postára adta volna az aláírt felmondó dokumentumot.

2. lehetőség, ha nincs nyomtatója: Ehhez szüksége lesz egy felmondó nyilatkozatra, amelyet digitálisan kitölt, illetve egy ügyfélkapu regisztrációra. Az ügyfélkapun keresztül bejelentkezve egy úgynevezett azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés, röviden AVDH aláírásra feltölti a felmondó nyilatkozatot, amely egy hivatalos digitális aláírással látja el a dokumentumot. Ezt a digitálisan aláírt felmondást elküldheti emailen a biztosító részére. Az AVDH aláírás magánszemélyek részére érhető el, cégek részére nem, így, ha ön cégként szeretné aláírni, akkor használja inkább az 1. lehetőséget. Az AVDH aláírás előtt érdeklődjön a biztosítójánál, hogy elfogadják-e ezt, amennyiben igen, akkor hiteles pdf-et vagy ASIC aláírást várnak-e el.

Az AVDH aláírás -t itt érheti el!

3. lehetőség, amennyiben volt e-kommunikációs nyilatkozata, amelyben megadott egy önhöz tartozó hivatalos e-mail címet, akkor a biztosító az erről az e-mail címről érkező közléseket írásbeliségként elfogadja. Érdemes tehát elektronikus kommunikációt választani a biztosítókkal, a gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében.

A felmondó nyilatkozat

Ha nincs e-komm nyilakozat, akkor a kgfb felmondáshoz használhat egy olyan nyilatkozatot, amelyet ön fogalmaz meg, ez is teljes mértékben elfogadott a biztosítók részéről. Ebben a nyilatkozatban az alábbi adatok mindenképpen szerepeljenek:

  • Szerződő neve, állandó lakcíme, a biztosítás kötvényszáma, a gépjármű rendszáma az évforduló dátuma és a megszüntetés oka (évfordulós felmondás, érdekmúlás, forgalomból történő kivonás, stb). A dokumentumon mindezek mellett szerepeljen keltezés és a szerződő aláírása is. Ha AVDH-val írja hitelesíti, akkor elhagyhatja az aláírást.

A gfb felmondáshoz használhat formanyomtatványt is, amelyen a megfelelő helyre, a megfelelő adatokat beírva, már készen is áll az aláírásra, illetve a biztosítóhoz történő eljuttatásra. Ilyen dokumentumot letölthet tőlünk is, egyszerűen, gyorsan és AVDH aláírásra ugyanúgy alkalmas, mint más hasonló előre elkészített kgfb felmondás. A mi felmondó formanyomtatványunkat itt érheti el >>>

Milyen egyéb dokumentumra lesz szükség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződés online felmondásához?

Többféle indokkal is lehetséges felmondani a biztosításokat, de a gépjármű-felelősségbiztosítás esetében az alábbi okok a leggyakoribbak. Ezeknél többnyire nem elég egy felmondó nyilatkozat beküldése, hanem egyéb más csatolmányokat is vár a biztosító.

Érdekmúlás: El lett adva vagy ajándékozva a gépjármű, de lehet, hogy üzembentartó váltás történt, ellopták a járművet.

A gfb szerződés felmondása a következő dokumentumoktól is függhet: adásvételi, ajándékozási, üzembentartói szerződés; rendőrségi jegyzőkönyv

Forgalomból történő végleges kivonás: Elöregedett a jármű, esetleg totálkáros lett.

A szerződés felmondása függhet a kivonást igazoló végzéstől, illetve ezt kérheti a biztosító.

Forgalomból történő ideiglenes kivonás: Ideiglenesen nem kívánja használni a járművet, ilyenkor 6 hónapra kezdeményezheti az autó, forgalomból történő ideiglenes kivonását, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződés felfüggesztését 6 hónapra.

A gfb szerződés felmondása függhet a hatóságok által kiadott dokumentumoktól, de a gyakorlatban a KÁNYA rendszer, és a biztosítási rendszerek összeköttetései miatt automatikusan megtörténik a biztosítás szüneteltetése.

Szerződés évfordulós felmondása: Más biztosító, kedvezőbb gépjármű biztosításának megkötése érdekében történő felmondás. A felmondó nyilatkozaton kívül, (illetve ha e-komm nyilatkozatban email cím is volt megadva, akkor külön semmilyen aláírt nyilatkoztatra) nincs szükség más dokumentum beküldésére a biztosítás megszüntetéséhez.

Ha online, emailen keresztül szeretné felmondani a kötelező gfb -t, akkor ügyeljen rá, hogy a fent említett csatolmányok szerepeljenek mellékletként a felmondó nyilatkozat mellett. Ha nem egyértelmű, hogy milyen dokumentumokat vár a biztosító a szerződés felmondásához, akkor telefonos elérhetőségein, vagy emailes elérhetőségein kérjen tanácsot üzletkötőjétől vagy a biztosítótól.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink