Tudta, hogy a nemzetközi egészségbiztosítás a koronavírusra is kiterjed?

Tudta, hogy a nemzetközi egészségbiztosítás a koronavírusra is kiterjed?

Főoldal 9 blog 9 Tudta, hogy a nemzetközi egészségbiztosítás a koronavírusra is kiterjed?
Főoldal 9 blog 9 Tudta, hogy a nemzetközi egészségbiztosítás a koronavírusra is kiterjed?

Önnek van nemzetközi egészségbiztosítása? És fedezetet nyújt a koronavírusra is? Összegyűjtöttük a MediHelp biztosítással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, és megmutatjuk, hogyan segít a bajban – járványidőszakban is!

Betegnek lenni vagy balesetet szenvedni mindig rossz, de még rosszabb, ha a megélhetése is veszélybe kerül. Amikor biztosítást köt, akkor tulajdonképpen egy olyan szerződést ír alá, amelyben rögzítik, hogy számíthat a biztosító támogatására balesetek vagy komolyabb egészségügyi ellátást igénylő betegségek esetén.

Egyes egészségbiztosítók nem csak itthoni, hanem nemzetközi lefedettséget is biztosítanak a mindennapokban előforduló egészségügyi problémák megelőzésére, valamint kezelésére. A jelenlegi veszélyhelyzetben azonban nem egy emberben merül fel a kérdés, hogy koronavírus fertőzöttség esetén is érvényes-e a szerződés? Tudta, hogy nem minden biztosító áll Ön mellett egy világjárvány során?

Mi az a koronavírus és mi köze a magán betegbiztosításhoz?

Mindenekelőtt fontos szót ejteni arról, mi zajlik jelenleg az egész világon. Mivel a helyzet szinte állandóan, gyakorlatilag minden egyes percben változik, érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az aktuális történéseket és az ezekkel kapcsolatos híradásokat – lehetőleg megbízható forrásból.

Amit jelenleg biztosan tudunk az, hogy a koronavírus vagy hivatalos nevén COVID-19 egy olyan, nagyméretű vírustörzs, amelynek tagjai számos különböző betegséget okozhatnak a megfázástól kezdve a súlyosabb légzőszervi megbetegedésekig. A mostani járványt okozó új koronavírust 2019 végén azonosították Kínában, hamarosan Európában is felütötte a fejét, és mára az összes kontinensen jelen van.

A lappangási időszak, vagyis a megfertőződés és a betegség tüneteinek megjelenése közötti időszak a legutóbbi becslések szerint 1-14 nap lehet, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a leggyakrabban 5 nap leteltét követően jelentkeznek az első tipikus tünetek. Jelenleg nem létezik olyan védőoltás, ami védelmet nyújtana a COVID-19 ellen.

A nemzetközi egészségbiztosítás viszont segít: ha ilyen szerződése van és koronavírussal fertőzött, számíthat a költségek megtérítésére. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és a leggyakoribb kérdéseket, de még egy ilyen hosszú írás sem tud teljes körű tájékoztatást nyújtani. A részletekről bármikor szívesen adunk információt, csak vegye fel velünk a kapcsolatot!

Milyen tünetei vannak a koronavírusnak?

A koronavírus tünetei nagyban hasonlítanak az influenzához, ezért nehéz a korai felismerés. A leggyakoribb jelek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, valamint légszomj is. Mivel vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet, és nem érzik magukat betegnek, nagyon fontos az elővigyázatosság. Akkor is lehet fertőzött ha nem tud róla, sőt, teljesen egészségesnek érzi magát – a vírust viszont ilyenkor is tovább adhatja másoknak.

A fertőzötteknek körülbelül 80%-a speciális kezelés nélkül felépül a betegségből, azonban az idős emberekre és krónikus betegekre fokozottan veszélyes lehet a vírus. Valószínűbb a szövődmények kialakulása azoknál, akik a magas vérnyomással, szívproblémákkal vagy cukorbetegséggel küzdenek. Önnek is lehetnek egészségügyi problémái és a környezetében lévő krónikus betegeknek is átadhatja, ezért kiemelten fontos, hogy az első tünetek megjelenését követően mielőbb keresse fel az illetékes szakembert.

A nemzetközi egészségbiztosítás segít, ha kezelésre szorul!

A MediHelp közel 20 éve foglalkozik nemzetközi egészségbiztosítással 4 kelet-közép európai országban, ahol minden esetben komplex tevékenységeket kínálunk. Alapgondolatunk, hogy a boldog családi élet pozitív hatással van az egészségre, és a boldog családi élethez szükség van a megfelelő egészségre is. Ez a termék azért van, hogy segítsen Önnek és családjának megőrizni, illetve helyreállítani az egészségét.

Ennek egyik alappillére, hogy megbetegedés esetén számíthat a biztosítására, és egészségbiztosítási csomagokra. Most, a koronavírus idején mindenki feszültebb és idegesebb, ráadásul sokak élete fenekestül felfordult: még egy szimpla bevásárlás is nagy feszültséggel járhat. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis megfertőződne, gondoskodunk arról, hogy szakszerű, teljes ellátást kapjon, és egy pillanatig se kelljen aggódnia az ezzel kapcsolatos kiadások miatt. Sem Magyarországon, sem pedig külföldön. Így a családja válláról is nagy terhet veszünk le, az Ön egyetlen feladata is annyi csupán, hogy a gyógyulásra koncentráljon.

Milyen, koronavírussal kapcsolatos kezeléseket fedez a biztosító?

Mivel jelen pillanatban nem létezik konkrét kezelés a COVID-19 ellen, fertőzés esetén a kezelőorvosok csupán a tünetek enyhítését célzó teendőkre tudnak javaslatokat tenni, valamint azok elvégzéséhez szükséges eszközöket biztosítani. Fontos, hogy ha megbetegszik, vagy észleli magán a vírus tüneteit, hogy a lehető leghamarabb lépjen kapcsolatba orvosával. Minél előbb enyhíti a tüneteket, annál nagyobbak az esélyei a gyors gyógyulásra!

A MediHelp a WHO ajánlásait követi, azokat a kezeléseket tudja megtéríteni, amiket Egészségügyi Világszervezet is hivatalosan jóváhagyott a koronavírus, valamint azok tüneteinek kezelése kapcsán.

Ezen felül a kezelőorvos valószínűleg 14 napos karantént is el fog rendelni, amelyet lehetőség szerint a saját otthonában kell eltöltenie. A 2 hét leteltét követően a kezelőorvos tesz javaslatot Önnek a kezeléséhez szükséges további lépésekre. Az Ön által választott csomagban foglalt szakorvosi vizsgálatokra és diagnosztikára vonatkozó feltételek érvényesek a koronavírus ellátására is, vagyis a karantén miatt felmerülő költségeket nem, viszont a kezelések finanszírozza Önnek a biztosítása.

Mindenhol segít a MediHelp nemzetközi egészségbiztosítás

A nemzetközi egészségbiztosítás védelmet nyújt Európa vagy akár a világ minden országában, amely magában foglalja a tervezhető ellátások fedezetét, az akut egészségügyi problémák kivizsgálását és ellátását, valamint a sürgősségi egészségügyi helyzetek megoldását egyaránt.

Az egyik legnépszerűbb termékünk a teljes körű egészségbiztosítás, amely szinte az állami ellátórendszer kiváltását jelenti. Tartalmaz mind ambuláns, mind pedig kórházi ellátást magyarországi viszonylatban, de teljes európai vagy akár világméretű lefedettséggel is. Magában foglalja a gyógyszerbiztosítást is a koronavírus fertőzés kapcsán. Mindezeken felül szabad orvosválasztást biztosít, vagyis adott esetben a szerződött partnereken kívül is igénybe veheti más szakember segítségét.

A Blue és az Azure csomagok Európán belül nyújtanak segítséget, míg a Cobalt, az Admiral és a Royal csomagok az Egyesült Államok kivételével bárhol a világon. Ha külföldön van, vagy a pandémia után sokat fog utazni, érdemes a nagyobb csomagok egyikét választani.

A pontos részletek természetesen attól is függenek, hogy melyik csomagra esik a választása a biztosításon belül, érdemes a szerződéskötés előtt felvennie velünk a kapcsolatot, és szívesen megválaszoljuk minden kérdését, illetve segítünk csomagot választani.

Miután megkötötte a biztosítást, és esetleg megfertőződik, nem kell aggódnia az ellátása miatt sem itthon, sem külföldön!

A MediHelp biztosításban nincs járványra vonatkozó kizárás!

Nem minden biztosító és nem minden csomag terjed ki a világméretű járványokkal vagy természeti katasztrófákkal kapcsolatos orvosi költségek fedezetére, azonban a MediHelp biztosításban nincs járványra vonatkozó kizárás.

A MediHelp International az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követi annak kérdésben, hogy mikortól beszélünk világjárványról, a WHO pedig 2020. március 11-én tette hivatalossá, hogy a COVID-19 e körbe sorolandó.

Azonban teljesen jogosan merül fel a kérdés ennek kapcsán, hogy vajon fedezi-e a biztosítás a kapcsolódó költségeket koronavírus fertőzés esetén, ha a világjárványok kizárásnak minősülnek a megkötött biztosítás alól? Mivel jelenleg a helyzet nagyon gyorsan, szinte percről-percre változik, a biztosítási feltételeket rendszeresen felülvizsgálja a MediHelp International. Jelenlegi álláspont szerint a koronavírus esetében nem érvényesíti a világjárványokkal kapcsolatos kizárásokat, ami azt jelenti, hogy a COVID-19-et úgy kezelik, mint bármilyen más hasonló jellegű betegséget. Ugyanúgy járnak el, mint például egy influenza esetén: ha koronavírus tesztje pozitív lett, számíthat a segítségre!

 

Gyakran ismételt kérdések a nemzetközi egészségbiztosítással és a koronavírussal kapcsolatban

Fedezi a biztosítás a kórházi tartózkodás költségeit?

Ez attól függ, hogy melyik csomagot választja: a nagyobb csomagok esetében mindig igen a válasz, a kórházi napidíj összegét megtalálja a leírásban. A COVID-19-cel kapcsolatos kórházi benntartózkodással kapcsolatban a felmerülő kiadásokat megtérítjük tehát, feltéve, ha szolgáltatásfinanszírozásra nem kerül sor a biztosító részéről.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha olyan országban vagy régióban betegszik meg, amelyekbe a beutazást az Ön állandó lakhelye szerinti országának kormánya vagy nagykövetsége minden körülmények között megtiltotta, mi sem tudjuk megtéríteni a költségeit – utazás előtt tájékozódjon körültekintően!

Önkéntes házi karantén esetén téríti a költségeket a biztosítás?

Nem, az önkéntes házi karanténnal és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeket a biztosítás nem téríti, a kezelések költségeit és a kórházban töltött időt azonban igen – ahogy azt az előző pontban is kifejtettük.

A koronavírus-teszt költsége elszámolható a biztosítás keretein belül?

Bár a COVID-19 teszt a biztosítási szabályaink szerint nem számolható el preventív szűrővizsgálatként, ugyanakkor ha tüneteket észlel magán, és ezzel orvoshoz fordul, az elvégzett vizsgálatok költségeit természetesen megtéríti a biztosító a megkötött biztosítási csomagban foglalt, orvosilag indokolt járóbeteg ellátás feltételei alapján.

Megtéríti-e a biztosító a védőoltások, gyógyszerek, védőeszközök költségeit?

Mivel jelen pillanatban nincs ismert hatásos kezelés a koronavírus ellen, erre a kérdésre egyelőre nem tudunk választ adni. Azonban ahogy eddig is, a jövőben is csak az Egészségügyi Világszervezet által hivatalosan jóváhagyott kezeléseket és gyógyszereket fogja téríteni a biztosítás, függve attól, melyik csomagot választotta. Emellett az orvos által felírt gyógyszerek, valamint a szájmaszkok, gumikesztyűk és kézfertőtlenítők árát is megtérítjük, ha bennfekvő kórházi ellátásra van szüksége. Járóbetegek esetében mindez nem sorolandó a költségek közé és az eszközök árának megtérítésére sincs lehetőség.

Sok vállalkozásnál választották megelőzés gyanánt az ott dolgozók számára az influenza elleni védőoltás beadatását. Amennyiben a munkahelyén a munkáltató kérésére az üzemorvos beadja ezt a védőoltást, az ezzel kapcsolatos költségek a munkáltatót terhelik, a biztosítás köre erre nem terjed ki. A jelenlegi álláspontok szerint viszont sajnos az influenza elleni védőoltás nem véd meg a koronavírus fertőzéstől.

Külföldön rekedtem és haza szeretnék menni. Segít a biztosító?

Ha koronavírus-fertőzött területről szeretne evakuálni, azt a biztosítás csak bizonyos esetekben fedezi. Ha például az evakuáció egyedüli célja az, hogy Ön elhagyja a COVID-19-cel fertőzött országot, úgy a biztosítás ennek költségét nem fedezi. Ugyanakkor ha az egészségügyi állapota indokolja, hogy itthon részesüljön gyógykezelésben – például mert balesetet szenvedett – természetesen a biztosítása állja a költségeket, sőt, szükség esetén légimentős partnereink gondoskodnak az Ön biztonságos elszállításáról és elhelyezéséről a legközelebbi, megfelelő felszereltségű kórházban. Ehhez magyar és angol nyelvű asszisztenciát biztosítunk.

Természetesen a koronavírussal fertőzött országokban az érvényben levő be- és kiutazással kapcsolatos szabályok a biztosítására is vonatkoznak, ez egyedileg befolyásolhatja a szállítás menetét.

Mit tegyen, ha külföldön megfertőződött, kezelésre szorul és rendelkezik biztosítással?

Tulajdonképpen ilyen esetben is hasonlóképpen kell eljárnia, akár egy szimpla utasbiztosítás esetén. A megbetegedést telefonon kell bejelentenie, a biztosító pedig azonnal cselekszik. A kórházi számláival Önnek nem lesz gondja.

Fontos, hogy mindig legyen egy megbízott személy, lehetőleg családtag, aki vészhelyzet esetén értesítheti a biztosítót akkor is, ha erre Önnek az adott körülmények között valami miatt nincs lehetősége. Fontos, hogy a biztosításáról a kórház dolgozói is értesüljenek, így nem Önnek, hanem a biztosítónak fogják számlázni a felmerülő költségeket.

A segítséghez elengedhetetlen, hogy a biztosítót pontosan informálják arról, mi is történt, és mi a jelenlegi helyzet. Amennyiben ez a nagy izgalom miatt mégis elmarad az értesítés, és a felmerülő a költségeket pedig nem a biztosító fizette ki, hanem Ön, vagy valamelyik családtagja vállalta át, akkor ezt az összeget természetesen visszaigényelheti utólag. Ilyen esetekben az ellátás utolsó napjától számított 180 napon belül értesítse a biztosítót a történtekről.

Mi történik, ha a biztosító partnerei a vírus miatt nem tudnak a helyszínre sietni?

Erre semmi szükség. A Generali Assistance Centre online kapcsolatfelvételi lehetőségein felül nemzetközi partner szolgáltatóközpontjaink segítségével is rendelkezésére fog állni.

További kérdései vannak?

Ha szerződéskötés előtt szeretne informálódni, kattintson ide, és szívesen válaszolunk minden kérdésére.

A MediHelp egy pillanatra sem engedi el ügyfelei kezét még egy olyan súlyos világjárvány esetén sem, amelyet a koronavírus okoz. Sajnos a fertőzés elkerülését garantálni nem tudjuk, abban viszont segítünk, hogy egy pillanatig se kelljen aggódnia sem az anyagiak miatt, sem azért, hogy megkapja-e a megfelelő orvosi kezeléseket.

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO): kinek éri meg ilyen biztosítást kötni?

Sokat hallani manapság a minősített otthonbiztosításról, amely számos előnyt kínál. De mégis milyen pozitívumai vannak mindennek és akadnak-e hátrányai a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) -nak? Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk.

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

A BBP biztosítás jelentése

A BBP biztosítás nagyon hasznos biztosítási fajta, hiszen a külföldön történő események rendezésében segít. Mikor tud segíteni és mi a BBP biztosítás jelentése?

Hogyan hatnak az energiaárak a temetésekre? És mi köze ennek a biztosításokhoz?

Különösen most fontos mérlegelni a temetéssel kapcsolatos kiadásokat, ugyanis az energiaárak emelkedése a temetések áraira is hatással van.

Változik a kötelező biztosítás és a zöldkártya

A kormány egy friss törvénymódosításban számos helyen változtat a kötelező biztosításon, a zöldkártyán, valamint a kártalanítási alap működésén.

biztosítóipar induló vállalkozásai

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

felelősségbiztosítás

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

kötelező biztosítás ár

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

Szent István kórház orvosi ellátás

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

vihar Budapesten

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.