Évente ennyit tud kivenni az államkasszából: az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Főoldal 9 blog 9 Évente ennyit tud kivenni az államkasszából: az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

2022. 07. 27.

A nyugellátásra történő takarékoskodás egyre fontosabbá válik. Erre van is több lehetőség Magyarországon élő és adózó személyeknek, hogy az állam is támogassa az öngondoskodásukat. Az egyik ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, (röviden csak önyp), amely adókedvezménye által még többet fog érni a nyugdíjba vonuláskor. Mennyi ez az összeg és mire kell odafigyelni? Maxolja ki az adójóváírásokat, segítünk benne!

Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Magyar állampolgárként, Magyarországon adózva van néhány lehetőség, hogy a már befizetett adónkból valamekkora összeget visszakapjunk. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás egy tipikusan ilyen lehetőség, így érdemes is kihasználni, hogy két legyet üssön egy csapásra! Hogyan lehetséges ez? Az önkéntes nyugdíjpénztár által elkezd megtakarítani a saját nyugdíjaskori megélhetésére, amelyet az állam adójóváírással honorál minden évben, amikor befizette legalább a minimum összeget a pénztári megtakarítására.

Ezt az adó-visszatérítést mindaddig megkapja a befizetései függvényében, amíg nyugdíjba nem vonul, illetve SZJA-t fizet Magyarországon. Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye így hát erősen függ attól, hogy ön mennyi SZJA-t fizet, illetve milyen összeget fizet be a megtakarítására az adott adóév folyamán:

 • „A” személy által a megtakarítására befizetett tőke 200.000 Ft, így az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye 40.000 Ft lesz,
 • „B” személy 360.000 Ft-ot rak a megtakarításába, ezért neki az állam 72.000 Ft-ot fog utalni a megtakarítási számlájára,
 • „C” személy félretesz 600.000 Ft-ot évente saját magának az önyp számlájára, így az ő adójóváírása 120.000 Ft lesz minden évben, amikor befizette ezt az összeget.

Talán így már nem is meglepő a fenti példákat áttekintve, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye a megtakarított összeg 20%-a, azonban ezt nem lehet a végtelenségig srófolni hatalmas befizetésekkel. Ezért az adókedvezmény 150.000 Ft-ban van maximalizálva évente, tehát, ha valaki a maximumot szeretné minden évben az államtól visszakapni az önkéntes nyugdíjpénztárába, akkor minden egyes évben 750.000 Ft-ot szükséges elhelyeznie a pénztári számláján mindaddig, amíg nyugdíjba nem vonul.

Mikor juthat hozzá?

„De hiszen ezt már mondták feljebb! Amíg nyugdíjba nem vonul!” – Gyakorlatilag ez így igaz, azonban jó, ha tudja, hogy Magyarországon sokan sokféleképpen tudnak nyugdíjba vonulni, plusz ennek tetejében van még két csavar, amit mindenkinek mérlegelnie kell, mielőtt önkéntes nyugdíjpénztári számlát nyit!

Nyugdíjba vonulhat az alábbi módokon:

 

 • Az éppen aktuális öregségi nyugdíjkorhatár elérésével,
 • korhatár előtti ellátás, pl nők 40 éves munkaviszonyt követően elért nyugdíjkorhatárral
 • szolgálati járandóságban részesül,
 • táncművészeti életjáradékot kap,
 • átmeneti bányászjáradékot kap,
 • stb.
 1. csavar: Ha nincs legalább 10 éve a nyugdíjazásáig, akkor az önyp megtakarításán elért hozamot adó terheli. Ez azt jelenti, hogy az ön által befizetett összeghez és az adójóváíráshoz hozzájut adómentesen, de a hozamhoz adó megfizetése után jut hozzá, de a hozamot csak adó megfizetése után kapja meg.
 2. csavar: Az öregségi nyugdíjkorhatár függ az éppen aktuális törvénytől, ezt bármikor megváltoztathatják, emelhetik. Amennyiben ez megtörténik, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárának futamideje is annyival kitolódik. Ez azt jelenti, hogy mindaddig nem kapja meg a megtakarítását, ameddig a megváltozott nyugdíjkorhatárral el nem tud menni nyugdíjba.

Kik kaphatják meg az adókedvezményt és kik nem?

A világon mindenhol egyedi támogatási formákat határoznak meg az országok, nincs ez másként Magyarországon sem. Így tehát hazánkban is egyedileg lett meghatározva, hogy ki kaphat adójóváírást és ki nem. A magyarországi adókedvezmény igénybevételéhez ugyan nincs sok elvárás meghatározva, de ha abból valami mégis hiányzik, akkor már az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye nem lesz visszautalva a tag egyéni számlájára.

 1. Ilyen feltétel, hogy a leendő önyp pénztári tag belépjen valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba és ott tagi díjakat helyezzen el a saját megtakarítási számlájára, vagyis takarékoskodjon és tőke gyűljön a saját nyugdíjazására. Ez azért is fontos, mert ahogy már említettük az adókedvezmény mértékét a befizetett összegből számolják.
 2. Fontos követelmény, hogy pénztártag csak 16. életévét betöltött természetes személy lehet, azonban ugyanaz a helyzet itt is, mint az előző pontban említettnél: a pénztártag csak akkor kap adó-visszatérítést, ha fizetett be pénzt a számlájára és van is miből visszaigényelni az adókedvezményt, és itt érdemes megemlíteni, hogy
 3. Csak annak lehet önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezménye, aki az előző adóévben adózott is. Igen, mindenki adózik valamennyit, azonban aki SZJA-t nem fizetett az nem tud semmit visszaigényelni az államtól.
 4. Feltétel továbbá, hogy a belépéskor nem lehet nyugdíjas. Lényeges ez a pont, hiszen a nyugdíjpénztár szolgáltatása a nyugdíjazásig tart!

Tehát röviden annak lehet önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezménye, aki Magyarországon adózik (SZJA), valamelyik pénztárnak a tagja és fizetett be a pénztárba megtakarítást. Ezzel szemben az nem kaphat vissza az államtól semmit, aki ennek a négy kritériumnak nem felel meg maradéktalanul.

Ilyen lehetőségek vannak még, ha az összes lehetséges adókedvezményét szeretné kihasználni

Többféle mód is van arra, hogy itthon valaki adót igényeljen vissza, és itt is érdemes megemlíteni, hogy csak akkor lehetséges mindegyik, ha előtte megtakarítást indít és azt aktívan használja is.

 

 • Nyugdíjbiztosítás: Minden nyugdíjbiztosítás valamilyen megtakarításos életbiztosítási termék, amelyekben tőke gyűlik és általa nyugdíjra takarékoskodhat. Az adójóváírás mértéke 20%, de maximum 130.000 Ft. A nyugdíjbiztosításról már temérdek cikket írtunk, amelyeket elolvashat itt:

A cikk az ajánló után folytatódik!

 • NYESZ: Ez egy banki számla, amely hasonlóan a nyugdíjbiztosításhoz és az önkéntes nyugdíjpénztárhoz egy nyugdíjcélú megtakarítás. A NYESZ 20%, de maximum 100.000 Ft adókedvezményt kínál évente. A NYESZ – ről bővebben itt olvashat!
 • Egészségpénztár: Kicsit kilóg a sorból, habár tettünk kísérletet korábban, hogy ezt is bevonjuk a nyugdíj-előtakarékosságok sorába. Az egészségpénztár alapvetően az egészségügyi kiadásokra történő előtakarékosságot hivatott segíteni. A gyógyszerek, segédeszközök, megelőzést segítő termékek, babaápolási termékek és még sok minden más vásárlására tudjuk fordítani az egészségpénztári megtakarítást és nem mellesleg az önkéntes nyugdíjpénztárral osztozik a 20%, de maximum 150.000 Ft-os adókedvezményen. Ezt az adókedvezményt pedig újabb vásárlásokra lehet felhasználni bármikor!

Jól hangzik ez a sok adókedvezmény, ugye? Szerintünk is és nem szeretnénk letörni a lelkesedését, de mégis fel kell hívjuk a figyelmet arra, hogy ennyi adót nem tud egyszerre visszaigényelni! Azért nem, mert összesen a 4 lehetőségre (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ és egészségpénztár) együttvéve maximum 280.000 Ft az adó-visszatérítés évente. Érdemes tehát meggondolnia, hogy mely megtakarításokba mennyi pénzt tesz, ehhez pedig, ha tanácsadásra van szüksége, akkor szívesen segítünk Önnek is!

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink