Betegbiztosítás itthon és külföldön: milyet válasszon?

Betegbiztosítás itthon és külföldön: milyet válasszon?

Főoldal 9 blog 9 Betegbiztosítás itthon és külföldön: milyet válasszon?
Főoldal 9 blog 9 Betegbiztosítás itthon és külföldön: milyet válasszon?

„A vizsgálat kimutatta, hol a baj, célzott kezelésekkel gyorsan meg fog gyógyulni. Azonnal el is kezdjük a terápiát.” „A sebeket elláttuk, jövő héten már szaladhat.” „Gratulálunk, egészséges gyermeke született. Szüksége van valamire?” Nem szeretünk kórházba járni, de ha mégis, akkor kizárólag ilyen mondatokat akarunk hallani. Ám a valóság néha más. Mai postunkban végignézzük, hogy milyen betegbiztosítás megfelelő itthon és milyen betegbiztosítás jó külföldön.

Igaz történet (?) a magyar egészségügyről

T. édesapját mentő vitte kórházba. Péntek délelőtt érkezett: a vizitnek már vége volt, az orvosok a beérkező betegekkel foglalkoztak, az édesapát lefektették egy ágyra, hogy majd alaposabban megvizsgálják. A reggeli idő már elmúlt, az ebédből még kimaradt, mert nem tudták, hogy kell-e diétáznia. Azt a doktor úrnak kell megmondania, de sajnos még nem ért rá. A család óránként telefonált, de sajnos semmit nem tudtak nekik mondani, csak azt tanácsolták, hogy majd a délutáni időpontra időzítsék a látogatást. Az édesapa addig ott ült, és éhezett.

Késő délután volt, mire az orvos végzett a dolgaival, és rá tudott nézni a betegre. Csak futtában persze: péntek volt, vége a hétnek, és már lejárt a munkaideje. Ez még nem lett volna nagy baj, de máris késésben volt: a fizetését hétvégén egy külföldi magánklinikán egészítette ki, és már indulnia kellett volna. Hiába szerette volna alaposabban kikérdezni az új beteget, nem volt rá ideje, rohannia kellett. Villámgyorsan firkantott valamit a kórlapra, majd elindult a másodállás irányába.

A következő két napban T. édesapjának senki nem mondott semmit: néha letettek mellé egy tál ételt, vagy gyógyszert adtak neki, de szombaton és vasárnap „a fű sem nőtt” a kórházban, és sem ő, sem családja nem tudta meg, mi is a baja. Így telt el 3 nap – 3 olyan nap, amikor akár otthon is lehetett volna szeretteivel, akik jobb ételt és több gondoskodást tudnak nyújtani, mint a kórház túlterhelt ápolói.

Igaz ez a történet? Nem tudjuk: akár igaz is lehetne. Nap, mint nap számolnak be hasonlókról azok, akik a magyar egészségügy bugyraiba keverednek.

Igaz történet (?) – valahol máshol

Eközben egy másik kórházban – egy magánklinikán – B. édesapját hasonló tünetekkel szállították be. A betegfelvétel után a nővérek kedvesen megmutatták, hogy melyik lesz az ágya, és szóltak az orvosnak, hogy új páciens érkezett. A doktor úr megvizsgálta, alaposan kikérdezte a beteget, és felírta a szükséges kezeléseket. Ebédre kímélő menüt rendelt el, és miután B. édesapja jóllakott, egy beteghordó elkísérte a szükséges vizsgálatokra, melyeknek már aznap délután meglett az eredménye. Szerencsére nem volt nagy a baj: a hétvégét bent kellett töltenie megfigyelésre, de hétfőn már alá is írták a papírokat: B. édesapja hazamehetett, és szerető családja körében lábadozhatott tovább.

Ez a történet is igaz lehetne: és Magyarországon is történhetne.

Külföldön már régóta ismertek, és Magyarországon is egyre elterjedtebbek azok a magánintézmények, amelyek minőségi, igazi európai színvonalú ellátást nyújtanak a betegeknek. Olyan magánkórházak, amelyeknek nem az a célja, hogy minél több felesleges időt töltsön benn a beteg, és minél több felesleges procedúrán essen át, hanem hogy gyorsan meggyógyulhasson és hazatérhessen. A különbség annyi, hogy a hagyományos kórházakban „ingyenes” az ellátás, míg a magánintézményben komoly összegeket kell kifizetni azért, hogy meggyógyulhasson az ember.

Vagy mégsem?

Betegbiztosítás itthon, Magyarországon

Magyarországon kétféle biztosítás létezik:

  • az „ingyenes” társadalombiztosítás, melyet mindannyiunknak levonnak a fizetéséből, és a
  • fizetős biztosítás, melyet magunknak választunk, és „saját zsebből” fizetünk.

Az első eset egyszerű: nincs semmi dolgunk, az állam és a munkáltatók lerendezik egymás között, a kisujjunkat sem kell mozdítani, mégis biztosítva vagyunk. (Feltéve, hogy legális munkavállalók vagyunk, rendesen bejelentve, és a munkáltató befizeti utánunk a járulékokat.) Ha megbetegszünk, vagy baleset ér minket, akkor sincs extra teendőnk: elmegyünk az illetékes rendelőbe, vagy kórházba és ellátnak minket. Jogosultságunkat a TAJ számunk segítségével ellenőrzik a központi rendszerben.

Kényelmes, ugye?

Ám sajnos mindannyian tudjuk, hogy a magyar egészségügy helyzetéből adódóan ez az ellátás nem tekinthető ideálisnak: a vizsgálatokra sokat kell várni, az orvosok, nővérek sokszor agyonhajszoltak, túlterheltek, alig jut idő egy-egy betegre, az eszközök elavultak.

Irigyen nézzük a tévében Dr. House-t, aki időt és energiát nem kímélve nyomoz a beteg szervezetében tomboló vírusok után, de mi biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan belénk nyomnak valami gyógyszert, és csak akkor tesz fel az orvos kérdéseket, ha látványosan nem javul az állapotunk.

Ezzel szemben a magánkórházakban, magánrendelőkben nyugodtabb az élet, nem rohannak a szakemberek: alaposabbak a vizsgálatok, modernebbek a felszerelések, és jobb minőségű az ellátás. Ennek persze megvan az ára: vagy súlyos összegeket hagyunk ott a kórházban, vagy…

…vagy betegbiztosítást kötünk, ami baj esetén gondoskodik a költségekről.

Mit tartalmaz a betegbiztosítás itthon?

A biztosítás típusától és a választott csomagtól függően számtalan dologban segíthet: járóbeteg-ellátás, laborvizsgálatok, telefonos orvosi tanácsadás, terhesgondozás, betegszállítás, házi vizit, preventív szűrővizsgálatok, és természetesen kórházi fekvőbeteg-ellátás is. Röviden: mindent tartalmaz, amire egészségének megőrzéséhez, illetve helyreállításához szüksége lehet.

Betegbiztosítás külföldön, más országokban

De mi a helyzet a külföldi betegbiztosítással? Mi történik, ha otthonától távol éri baleset, vagy támadja meg egy vírus?

Nos, a jó hír, hogy akár csak nyaralni megy, akár hosszabb ideig tartózkodik külföldön, az EU-n belül ugyanúgy biztosítva van, mint itthon. Ha rendszeresen fizeti a TB-t, akkor csak egy kártyára van szüksége: a NEAK-nál ingyenesen válthatja ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely az összes tagországban biztosítja az Ön számára az ellátást.

A kártyának 3 hátránya van csupán:

  1. minden országban egyedileg szabják meg, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe ingyenesen, és mik azok, amiért külön fizetnie kell.
  2. és esetenként finanszírozási problémák léphetnek fel, az intézmények között nem mindig gördülékeny a kommunikáció. Egyes országokban ráadásul visszatérítéses rendszer működik, vagyis Önnek ott a helyszínen ki kell fizetnie az ellátást – ami akár több ezer euróra is rúghat. Ezt utólag visszatérítik – de biztos, hogy addig nem fog hiányozni ez az összeg?
  3. a kártya nem tartalmazza a beteg szállítását – már önmagában ez a tétel is horror összegekbe kerülhet!

Praktikus betegbiztosítás külföldön egy jó utasbiztosítás, ami ugyanolyan kiváló, és teljes körű ellátást biztosít, mintha itthon lenne szüksége kórházi szolgáltatásokra. A biztosítási csomagokat számtalan módon variálhatja, attól függően, hogy hosszabb, vagy rövidebb időt tölt külföldön, hobbi-, vagy üzleti út lesz, városnézés, vagy sportolás lesz a program, repülőre ül, vagy autóval megy… sőt, még a csomagját is biztosíthatja, és a betegszállítás is benne van a legtöbb csomagban.

Akár itthon, akár külföldön: a betegbiztosítás garantálja a teljes körű, minőségi ellátást!

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Ha nem tudjuk, hogy milyen határidők vonatkoznak ránk, akkor nem is tudjuk azokat betartani. Pedig a kötelező biztosítás megkötésénél nagyon fontosak a határidők. Cikkünkben összeszedtük azokat az eseteket, amikor már rendelkezni kell kgfb-vel.

13 eset, amikor segít Önnek a Storno biztosítás

Mi történik akkor, ha valamilyen váratlan esemény közbeszól és mégsem tud elutazni a várva várt nyaralásra? Ha volt Storno biztosítása, akkor a csalódás mellett legalább a lemondás anyagi vonzatait nem Önnek kell állnia. Cikkünkben 13 esetet vesézünk ki, amikor segít Önnek az útlemondási biztosítás.

Adójóváírás: Így tehet szert évről évre extra pénzre

Varázslat nem létezik, sem pénzt termő fa, azonban egy-két jól megválasztott megtakarítással akár éves szinten több százezer forintot érő adó-visszaigényléssel tudja duzzasztani a számláit. A mai cikkünkből megtudja, melyek ezek!

Egészségpénztár vs. egészségbiztosítás, mi a különbség?

Sok kérdés merül fel az emberben, hogy miért kössek biztosítást, ha már van pénztáram és fordítva. Sok a különbség, sok a hasonlóság, de az egészségbiztosítás, és az egészségpénztár akár ki is egészíthetik egymást. Mai cikkünkben ezeket vesézzük ki.

Járatkésés, járattörlés, vagy visszautasított beszállás, hajtassa be könnyedén!

Indulásra készen a reptéren, de valamilyen probléma mégis van. Ha késik, törölték, visszautasították a beszállást, akkor joga van kártérítést követelni. Intézze el könnyen a behajtást, ma megmutatjuk hogyan!

Nyugdíj megtakarítás tudnivalók kezdő takarékoskodóknak 1. rész: A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjaskor megélhetésének összespórolása egy nagyon komoly kérdés! Hiszen amíg aktív éveiben a fizetéséből egy bizonyos életszínvonalon élhet, addig ezt az életszínvonalat a nyugdíjas évekre előre kell megteremteni. Erre már több lehetősége is van. Mai cikkünkben utat mutatunk a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban a kezdő takarékoskodóknak.

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

késve fizetés, türelmi idő

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

nyugdíj

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Ha nem tudjuk, hogy milyen határidők vonatkoznak ránk, akkor nem is tudjuk azokat betartani. Pedig a kötelező biztosítás megkötésénél nagyon fontosak a határidők. Cikkünkben összeszedtük azokat az eseteket, amikor már rendelkezni kell kgfb-vel.