Síelni indul Olaszországba? Ezt kérik bemutatni a sípályák!

Főoldal 9 blog 9 Síelni indul Olaszországba? Ezt kérik bemutatni a sípályák!

2022. 01. 07.

A síszezon indulásakor az Európai sípályák megtelnek sportolni vágyó turistákkal, akik amellett, hogy saját maguknak is okozhatnak sérülést, közben másoknak is. Mi ilyenkor a teendő? Olaszország elsőként vezette be, hogy sípályáik már kérik bemutatni az utasbiztosításban megkötött sí felelősségbiztosítás igazolását!

Az olaszok bekeményítettek

Egy 2021 tavaszi szabályozás szerint az olasz hatóságok a sípályákon a pályahasználathoz immár kötelezővé tették az utasbiztosítás meglétét. A szabályozás 2022. január 1-jével lépett életbe, ezzel együtt pedig a síszezon szigorú ellenőrzésekkel indul. A sípálya használatához szükséges az utasbiztosítás megléte, amely tartalmazza az egészségügyi ellátás fedezetét, valamint a másoknak okozott felelősségi károkra is védelmet.

Ha nincs ilyen biztosítás, akkor minimum 100, de akár 150 Euro büntetés jár és ezzel együtt a síbérlet bevonása lesz a büntetése a figyelmetlen síelőnek. – hívja fel a figyelmet Planetski.eu síelésre szakosodott portál.

A portálnak nincs információja róla, hogy miként fogják ellenőrizni a biztosítások meglétét, azonban a magyar biztosítókhoz érkezett ügyféljelzések alapján már a síbérletek megvásárlásnak feltételeként kérik bemutatásra az utasbiztosítás igazolását.

A biztosítási kötvény nem elég

A fentebb említett ügyféljelzések arról is szólnak, hogy a sípályák üzemeltetői hivatalos biztosítási kötvényen felül egy további igazolást várnak arról, hogy milyen limittel érhető el a sípálya használója részére a felelősségbiztosítás.

Ezt vélhetően azért kérik bemutatni, mert a biztosítási kötvény külön nem tünteti fel a termékeben foglalt limiteket. Ezeket a limiteket a biztosítók által közzétett biztosítási feltételek tartalmazzák. Mivel ritka, hogy valaki biztosítási feltételekkel induljon síelni, ezért a hazai biztosítókon a sor, hogy megfelelő igazolást állítsanak ki az ügyfeleik részére.

Van biztosító, aki már ki is adta a maga igazolását

.Az egyik, kizárólag utasbiztosításokkal foglalkozó hazai biztosító már el is készített egy igazolást, amely a biztosítási kötvény mellett tartalmazza a felelősségbiztosítási limiteket is. Ezzel pedig igazolni tudja a szerződő a biztosítás tartalmát a sípálya üzemeltetői felé ellenőrzés esetén, vagy a síbérlet megvásárlásakor.

Amennyiben van biztosítás, de nem tudja hitelt érdemlően igazolni a biztosításban fedezett felelősségbiztosítási limiteket, a sípályák lehetőséget nyújtanak biztosítás vásárlására a bérletárusítóknál is. Ezzel habár extra költség terheli a síelőket, legalább az átmeneti időszakban segítséget nyújtanak a pályák.

Miért fontos a sí felelősségbiztosítás külföldön is?

Magyarországon is sokféle felelősségbiztosítás létezik, a legismertebb a kötelező biztosítás, amikor az autójával kárt okoz valaki. Ebben az esetben az autóval okozott kárt kifizeti a biztosító, annak akinek sérültek a vagyontárgyai, vagy személyi sérülés is történt. Hasonló eset történhet külföldön is, de nem csak autóval, hanem síelés közben is, például fellökheti a másikat, aki ettől mentésre és orvosi ellátásra szorul.

Ha megvan a sérülés okozója, akkor tőle várják az ellátás költségeinek megtérítését, ami egy külföldi egészségügyi ellátáskor akár több milliós költséget is eredményezhet. Ez pedig egy felelősségbiztosítás meglétével kiküszöbölhető, illetve a biztosító terhére fizethető az egészségügyi szolgáltatás.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink