Repülőjegy biztosítás: miért érdemes megkötni, mikor jöhet jól és hogyan működik?

Főoldal 9 blog 9 Repülőjegy biztosítás: miért érdemes megkötni, mikor jöhet jól és hogyan működik?

2023. 01. 30.

Ha valaki repülővel szeretne utazni, annak sokféle nehézsége akadhat a jegyvásárlástól kezdve egészen a hazaérkezésig. A repülőjegy biztosítás bizonyos esetekben segítséget nyújthat, hogy ha nem sikerül elutazni. Ismerje meg a repjegy biztosítást cikkünkben.

Akármilyen utazásról is beszélünk, az utazás lemondása csalódást és időveszteséget okozhat az utasoknak, különösen, ha az utazás egy fontos eseményre, mint például egy családi esemény, egy üzleti találkozó, vagy egy nyaralás volt. Ezek a kisebb problémák, mert ilyenkor egy új út szervezése orvosolni tudja a csalódás okozta rosszkedvet, azonban az emiatt elveszített időt, már semmi sem hozhatja vissza.

A nagyobb probléma, hogy pénzveszteség és extra költségek terhelhetik a lemondásra kényszerült személyt. Ha az utazás lemondásra kerül, akkor az utasoknak lehet, hogy nem jár vissza a repülőjegy ára, vagy csak részben kap visszatérítést. Emellett az utasoknak lehet, hogy további költségekkel kell szembenézniük, mint például az új repülőjegy kiállításának költsége.

Mi a repülőjegy biztosítás és hogyan segít?

A repülőjegy biztosítás maga az útlemondási biztosítás, ami lefedi a repülőjegy árának visszatérítését, ha az utazás váratlan okokból elmarad. A biztosítás fedezetet nyújt a kényszerű utazási változtatásokra, mint például egy baleset miatti útlemondás, de ezek mellett sok egyéb esemény bekövetkeztekor, amely miatt le kell mondania az utazását. A biztosítás lehet része egy utasbiztosításnak, ami az út lemondásán kívül baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást – rövid nevén BBP biztosítást is tartalmaz -, vagy külön, önálló termékként is megvásárolható. A biztosítási fedezet kiterjedhet a repülőjegy árára, a kényelmi díjakra, vagy más kapcsolódó költségekre is.

A repjegy biztosítás visszatéríti a repülőjegy árát, ha az utazás meghiúsul, azonban fontos tudnia, hogy csak a repülőtársaság által vissza nem fizetett összeget (kötbért) téríti meg a biztosító. Ha nincs kikötve kötbérezés, tehát lemondáskor visszakapja a befizetett pénzének a 100%-át, akkor felesleges a lemondásra biztosítást kötnie.

Megtéríti az előre nem látható események miatti utazási változtatások költségeit. Ilyen váratlan esemény lehet a baleset, a betegség, egy családtag váratlan halálesete, vagyoni károk, például betörés stb.

Kinek ajánlott repülőjegy biztosítást kötni?

A repülőjegy biztosítás olyan lehetőség, amit minden olyan utazni készülőnek érdemes megfontolnia, aki szeretné magát védeni a váratlan költségektől. A repülőjegy ára általában magas, így ha az utazás meghiúsul, az anyagi megterhelést jelenthet.

De ez a biztosítás hasznos lehet olyan esetekben is, ha valamilyen előre nem látható ok miatt a teljes utazás meghiúsul (amennyiben nem csak a repülőjegyre kötött sztornó biztosítást). A repülőjegy biztosítás leginkább azoknak ajánlott, akik fontos, előre tervezett utazáson vesznek részt és szeretnének magukat védeni a váratlan költségektől. A biztosítás segítségével a repülőjegy ára, illetve kényelmi díjak, kapcsolódó költségeket is visszakaphatja az utas.

Vannak esetek, amikor a repjegy biztosítás sem tud segíteni….

Megtagadott beszállás

Annál bosszantóbb eset nincs, amikor rendben vannak az utazási okmányok, megvan a repjegy és teljesen alkalmas állapotban, ruházattal akar felszállni a gépre, azonban mégsem léphet a fedélzetre az utas. Sajnos sok ilyen esetre hívja fel a figyelmet a média, mégis egyre gyakrabban fordul elő ez a kellemetlen helyzet. Ennek ellenére tudnia kell, hogy a repülőjegy biztosítások nem vállalnak fedezetet a megtagadott beszállásra.

De miért nem fizet erre az érvényes biztosítás?

Azért, mert az ok nélkül megtagadott beszállás a repülőtársaság felelősségi kárának minősül és erre az Európai Uniós jog szerint kártérítés jár az utasnak.

Járatkésés

Hasonlóan a megtagadott beszálláshoz, a járatkésés is a repülőtársaság kárának számít, így az utazási biztosítást kínáló biztosítók nem vállalnak biztosítási fedezetet erre az eseményre. Az Uniós jogszabályok szerint járatkésés esetén is meghatározott kártérítés jár minden utasnak, annak is, akinek nem volt utasbiztosítása.

A kártérítés mértéke a járatkésés az utazás hosszától függ, már a rövidebb utazásoknál is legfeljebb 250 euro, de a hosszabb távú utazásoknál is akár 600 euro is lehet a kompenzáció.

Járattörlés

A járat törlése egy olyan esemény, ami sokféle okból bekövetkezhet. Lehet, hogy a légitársaság belső okokból döntött úgy, hogy megszünteti a járatot, de az is előfordulhat, hogy időjárási viszonyok miatt döntenek így. Így vagy úgy, de az EU-s rendelet alapján az utasoknak joguk van a kompenzációra, valamint az étel, ital, szállás, transzfer, valamint kommunikációs költségek térítésére is. Emellett fontos tudni, hogy a rendelet olyan eseteket is járat törlésnek minősít, amelyek nem feltétlenül egyértelműek az utas számára, mint például a légitársaság anyagi nehézségei miatt történő járat megszüntetése.

Mivel ez esetben is törvény adta jogosultsága van a kompenzáció igénybevételére, ezért nincs szükség biztosításra, hogy ezt megkapja.

Ezekről és a kártérítési lehetőségekről a Járatkésés, járattörlés, vagy visszautasított beszállás, hajtassa be könnyedén! című cikkünkben részletesen írunk.

Mert meggondolta magát

A biztosítások az előre nem látható eseményekre ellen kínálnak pénzügyi védelmet. Pontosan ez az oka, hogy az utazástól való elállásra a biztosítók nem adnak védelmet. Ha valamilyen okból nem akar elutazni, akkor az utazási irodának vagy a repülőtársaságnak, illetve a szállásadónak általános szerződési feltételeiből tud tájékozódni a lemondás lehetőségeiről.

Fél a járványtól

A 2020-as lezárásokat követően, sok biztosító már vállalt biztosítási védelmet a járványos megbetegedésekre. Ezért, ha van utasbiztosítása és külföldön covid-19 vagy más járványos megbetegedés miatt orvosi ellátásra szorul, akkor a biztosító ezeknek a költségeit megtéríti. Hasonlóan  az útlemondási biztosítás is térít, ha még az indulás előtt megbetegszik, akár covid-dal, vagy külföldön kapja el és meg kell szakítania az utazását.

Azonban fontos tudnia, hogy ez a már bekövetkezett betegségekre érvényes. Ha attól tart, hogy elkaphat a repülőn vagy a célállomáson egy betegséget az nem számít biztosítási eseménynek, tehát a biztosító nem fogja kifizetni a lemondott utazás költségét.

A repülőjegy biztosítás tehát sok kellemetlenségtől megóvhatja, de azzal is fontos tisztában lennie, hogy utasként milyen jogai és kötelezettségei vannak.