Területi hatály: hol érvényes az utasbiztosítás?

Főoldal 9 blog 9 Területi hatály: hol érvényes az utasbiztosítás?

2022. 06. 06.

Sokféle utasbiztosítás létezik a magyar piacon, amelyet külföldre lehet kötni, azonban vannak olyanok is, amelyeknek a területi hatálya nem külföld, hanem belföld. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen utasbiztosítást, hol lehet felhasználni az egészségügyi ellátások fedezetére.

Az ember egészségénél nincs fontosabb, ezzel egyetért mindenki, ezért egyre többen vannak, akik felismerik, hogy ha gond van az egészséggel, akkor az nem tűr halasztást, akkor sem, ha külföldön tartózkodnak éppen. Pont ezért egyre többen vannak azok, akik nem indulnak utazásra utasbiztosítás nélkül.

Egy külföldi utazás, ha váratlan baleset vagy betegség árnyékolja be, akkor súlyos kiadásokba sodorhatja az utazót. Ahogy már említettük az egészségügyi probléma megoldása nem tűr halasztást, tehát marad az orvosi ellátás, ha törik, ha szakad, ha fizetni kell, ha nem…

…és külföldön sajnos fizetni kell! Erre pedig ott van az utasbiztosítás!

Nem csak a célországra érvényes!

Sokan úgy hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra az adott országra érvényes, ahova utaznak. Ez tévedés! A biztosítók úgy kínálnak utasbiztosítást, hogy egy nagyobb területre érvényes legyen a biztosítás, gondolva arra is, hogy akár több országon is keresztül kell utaznia a biztosítottnak, hogy elérje a célját.

Ilyen lehet, hogy ha valaki például Németországba utazik, akkor Európa területi hatállyal tud biztosítást vásárolni pontosan azért, hogy a menet közben előforduló balesetekre és betegségekre is legyen fedezet. Ez azt jelenti, hogy ha az előző példában említett Németország a cél, de átutazik Csehországon a biztosított és ott kell orvosi ellátást igénybe vennie, akkor a biztosító kockázatviselése alapján Csehországban is el fogják látni, illetve a biztosító kifizeti az ellátás költségeit.

Európán belül az EEK-val érdemes vigyázni!

Létezik az Unión belül egy úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely minden Uniós állampolgárnak jár, amennyiben a saját országában jogosult egészségügyi ellátásra. Annyi előnye van mégis, hogy ha nincs más, akkor valamennyi segítséget nyújt, azonban nagy hátránya, hogy nem egységes minden tagországban azoknak az ellátásoknak a listája, amelyet igénybe lehet venni, valamint az önrészesedést sem fizeti, amely egyébként horribilis összeg lehet.

Az EEK előnyeiről és hátrányairól itt írtunk bővebben >>>

Ezzel szemben egy már pár száz forintos napi díjjal megköthető utasbiztosítás fizeti az ellátást, amelyre szükség van, a mentés költségeit és az önrészt is.

…nem csak a célországra érvényes az utasbiztosítás, de tudni kell, hogy hova megy!

A területi hatály attól függ, hogy a világ melyik országába utazik, ez azért fontos, mert lehetséges, hogy az európai területi hatály kiterjed Észak-Afrika országaira is, vagy például, ha az USA-ba megy akkor kiegészítőt kell kérni, amely plusz pénzbe kerülhet.

A biztosítók maguk alakítják a tarifáikat, így azt is maguk döntik el, hogy melyik országot, milyen kategóriába sorolják be. Ez már példával említettük is fentebb, hogy nem is gondolnánk, hogy van olyan biztosító, amelyiknél Észak-Afrika országai is Európához tartoznak (legalábbis díjtételben).

Az USA és Kanada sok esetben pótdíjas, vagy ha nem pótdíjas, akkor a legmagasabb díjazással lehet biztosítást kötni, ennek sok oka van, többek között az ellátás magas költségeinek is betudható.

Magyarországra is lehet területi hatály egy Magyarországon vásárolt utasbiztosításban

Ha külföldi jön Magyarországra és kötött utasbiztosítást otthon, akkor az egyértelműen védelmet fog nyújtani Magyarország területén. Vannak olyan helyzetek, amikor a külföldi személy nem vásárolt megfelelő biztosítási védelmet vagy egyáltalán nem kötött biztosítást otthon. Ilyenkor van lehetősége itt országon belül megfelelő biztosítást kötni Magyarország területi hatállyal. Ebben a biztosításban ugyanúgy van orvosi és mentési költségtérítés, ahogyan egy külföldre utazó magyarnak kötött utasbiztosítás összetevői között.

Magyaroknak is lehet utasbiztosítást kötni belföldre

Csak nem úgy, ahogy elsőre gondolná az ember. Az utasbiztosítás sokféle védelmet kínál, amelyek közül a legfontosabb az egészségügyi ellátások fedezete. Azonban országon belül normál esetben a magyar állampolgárnak van az állam által finanszírozott egészségügyi és mentési szolgáltatás, amit igénybe vehet. Ha pedig van sürgősségi egészségügyi ellátás, akkor fölösleges is lenne, hogy magába foglalja, ezért a belföldi utasbiztosítás egyáltalán nem tartalmazza az egészségügyi fedezetet. De akkor felmerül a jogos kérdés, hogy mi értelme van Magyarországon országon belülre ilyen biztosításra költeni?

Az utazás belföldön is utazás és nagy távolságok megtételével jár, ahol, ha baj van, akkor megoldás extra költségekkel terheli a családi büdzsét. Ezért olyan kiegészítőkkel segít a belföldi utasbiztosítás, mint

  • az egészségügyi segítségnyújtás (például átszállítás a lakóhelyhez közeli kórházba mentőautóval, hazaszállítás távoli kórházból a lakóhelyre vagy beteglátogatás költségei stb.),
  • a balesetbiztosítás (például baleseti halál, rokkantság, csonttörés, stb),
  • a poggyász biztosítás lopás, vagy balesetben történő sérülés esetére,
  • a felelősségbiztosítás, vagy
  • az autós asszisztencia.

Ezekre a területekre és országokra semmiképpen sem nyújt szolgáltatást az utasbiztosítás

Tehát láthattuk, hogy egy utasbiztosítás területi hatálya lehet Magyarország, Európa, világ és világ+USA + Kanada és még sokféle területi hatály, amelyet a biztosítók kitalálnak. Ezenkívül viszont vannak olyan területek, amelyek semelyik területi hatályban sem szerepelnek, ugyanis ezekre a helyszínekre nem vállalnak a biztosítók szolgáltatást. Mik ezek a helyek?

Általánosan elmondható, hogy minden olyan terület, amely szerepel a konzuli szolgálat utazásra nem javasolt országok és területek listáján. Ezek a területek és országok általában azért kerülnek fel a listára, mert valamilyen okból nem biztonságos az utazás. Ilyen lehet egy háború vagy a politikai helyzet miatt veszélyes terület, de sok más oka is lehet még. Erről érdemes tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján.

A világjárvány óta azonban vannak ellentmondások a nem javasolt országok elég hosszú listája és a biztosítók kockázatviselési helyei között. A vírus hatására még mindig sok ország szerepel nem javasoltként a konzuli szolgálat listáján, amelyek a pandémia nélkül valószínűleg nem szerepelnének egyébként ebben a nyilvántartásban. Az oka annak, hogy a biztosítók mégis vállalnak ezekre az államokra és területekre kockázatviselést, hogy már a koronavírusos megbetegedéskor is fizetik az egészségügyi ellátás költségeit és a pandémia mellett más probléma nincs azzal az úti céllal. Arról, hogy az ön úti céljára kínál-e biztosítást a kiszemelt biztosító, tájékozódjon az adott biztosítónál, vagy a biztosításközvetítőjénél!

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink